Oct 2, 2023

U Općini Vrhovine nema odmora ….

U srcu Like, prelijepog dijela Republike Hrvatske, Općina Vrhovine se priprema za značajne promjene koje će ne samo unaprijediti svoju lokalnu infrastrukturu, već će i pridonijeti široj gospodarskoj i društvenoj revitalizaciji regije. Zahvaljujući projektu “Program gospodarske i društvene revitalizacije Like”, Općina Vrhovine je dobila impresivnih 405 000 eura iz državnog proračuna za 2023. godinu, s projekcijama za 2024. i 2025. godinu, kako bi transformirala svoj društveni dom u naselju Rudopolje u moderni hostel te dovršila izgradnju kanalizacije u naselju Donji Babin Potok.

Ovaj ambiciozni program ima za cilj poticanje gospodarskog i društvenog preporoda Like kroz ulaganje u ključne infrastrukturne projekte. To se smatra preduvjetom za razvoj postojeće društvene i poduzetničke infrastrukture, a rezultirat će održivim gospodarskim razvojem, povećanom atraktivnošću regije, poboljšanjem kvalitete života i suzbijanjem daljnjeg iseljavanja.

Općina Vrhovine nije jedina korisnica ovog programa. Ličko-senjska županija i niz drugih lokalnih jedinica samouprave, uključujući Grad Gospić, Grad Otočac, Grad Senj, Općinu Brinje, Općinu Perušić, Općinu Lovinac, Općinu Plitvička jezera, Općinu Udbina, Općinu Donji Lapac, Općinu Karlobag i Općinu Gračac, također će imati koristi od ovih sredstava za svoje razvojne projekte.

Transformacija društvenog doma u Rudopolju u moderan hostel bit će ključni korak prema razvoju smještajnih kapaciteta u Općini Vrhovine. Ovo će omogućiti bolju ponudu smještaja za posjetitelje i turiste koji dolaze istraživati prirodne ljepote Like.

Izgradnja kanalizacije u naselju Donji Babin Potok donijet će značajne koristi stanovnicima tog područja, uključujući i Nacionalni park Plitvička Jezera, jer ovo je prva kanalizacija kojom se fekalna odvodnja izvlači iz područja NP Plitvička jezera, obrađuje III stupnjem pročišćavanja( nakon obrade koristi se kao tehnička voda) i tako obrađena ispušta u teren. Osim što će unaprijediti kvalitetu života građana, također će omogućiti bolje uvjete za razvoj gospodarstva , te će pridonijeti rastu lokalne ekonomije kroz stvaranje novih radnih mjesta u uslužnim djelatnostima, ali i poljoprivredi.

Ovaj projekt je izvanredan primjer suradnje između lokalnih jedinica samouprave i državne razine, gdje se sredstva pametno koriste kako bi se postigli ciljevi gospodarske i društvene revitalizacije. Općina Vrhovine, zajedno s drugim sudionicima, pokazuje svoju predanost razvoju regije i stvaranju bolje budućnosti za svoje građane.

Kroz Program gospodarske i društvene revitalizacije Like, Općina Vrhovine će postati još privlačnija destinacija za život i poslovanje. Ovo je pozitivan korak prema ostvarenju održivog razvoja i očuvanju ljepote Like za buduće generacije.

Međutim, ovo je samo dio aktivnosti koje se provode na području Općine Vrhovine; tako se tijekom 2023 godine uz podršku MRRFEU i Hrvatskih voda vrši rekonstrukcija vodovoda u naselju Vrhovine i Zalužnica, čime će Vrhovine postati jedna od rijetkih Općina u RH bez gubitaka u sustavu javne vodoopskrbe. Vrijednost investicije iznosi 450.000,00 Eura.

U naselju Gornji Babin Potok nastavlja  se izgradnja-obova biveg društvenog doma i privođenje svrsi u uslužni objekt javne i društvene namjene. Ukupna vrijednost investicije iznosi 620.000,00 Eura, a u 2023 godine planira se u realizaciju projekta utrošiti cca 100.000,00 Eura. Završetak projekta očekuje se od ljeta 2025. godine.

U naselju Gornji Babin Potok, do kraja tekuće godine dovršiti će se izgradnje nogostupa uz Državnu cestu D52.
U prvim danima 2024 godine Dječiji vrtić u Vrhovinama otvoriti će svoja vrata i za jasličku skupinu djece, za što su sredstva osigurana putem Ministarstva obrazovanja i znanosti i izvornih prihoda Općine Vrhovine.

Tijekom 2023. godine Općina Vrhovine izgraditi će i pustiti u rad tri solarne elektrane i na taj način smanjiti troškove električne energije u javnim objektima. Napominjemo, da Općina već ima solarnu elektranu snage 18 kwh  na krovu zgrade Općine Vrhovine, solarnu elektranu snage 5 kwh na objektu ZIP LINE „Pazi medo“ .

Nove tri Solarne elektrane odnose se na :

 • snage 10 kwh na krovu Centra za pomoć u kući u Općini Vrhovine u naselju Gornje Vrhovine,
 • solarnu elektranu snage 20 kwh na krov zgrade u kojoj je smješten Dječji vrtić u Vrhovama i
 • na objekt Bowlinga u naselju Donji Babin Potok, solarnu elektranu snage 10 kwh.

Dakle ,Općina Vrhovine i njeni proračunski korisnici proizvoditi će 62KWH električne energije, a angažirana snaga iz mreže iznosi 65 KWH.
Svi javni objekti u Općini Vrhovine imati će sustav solarnih elektrana na svojim krovovima i na taj način osigurati 90% električne energije za funkcioniranje.

Možda niste pročitali …

Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese !

Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese !

Poštovani sugrađani Općine Vrhovine, Želim svim građanima Općine Vrhovine koji uskrsnuće Kristovo slave po Julijanskom kalendaru, iskreno čestitati Uskrs. Neka vaskršnja radost i blagoslovi ispune vaše domove i srca dok slavimo ovaj sveti praznik. Neka radost Uskrsa...

read more
Obavijest – odvoz smeća

Obavijest – odvoz smeća

Poštovani korisnici, obavještavamo Vas da će se usluga odvoza miješanog komunalnog otpada vršiti sutra (utorak) 30.04.2024. godine zbog praznika rada "Prvi svibanj" (Prvi maj) koji ove godine "pada" na srijedu. S poštovanjem Vrhkom d.o.o.

read more
Obavijest – odvoz smeća

Obavijest – odvoz smeća

Poštovani korisnici, obavještavamo Vas da će se usluga odvoza miješanog komunalnog otpada vršiti sutra (utorak) 16.04.2024. godine zbog održavanja parlamentarnih izbora u srijedu. S poštovanjem Vrhkom d.o.o.

read more
 • Centar za pomoć u kući
 • Škola
 • Dječji vrtić
 • Ambulanta
 • Narodna knjižnica
 • DVD Vrhovine
 • Turistička zajednica
  itransparentnost

  Podaci o općini

  Adresa: Senjska ulica broj 48
  Tel: 053 775 010
  Fax: 053 775 601
  E-mail: [email protected]

  GPS koordinate:
  45°51'06" N
  15°25'17" E

  Skip to content